E.L.S.Z.W.V. Aquamania

De studenten zwem- en waterpolovereniging van Leiden

Ereleden

Ter blijk van erkenning voor uitzonderlijke bewezen diensten aan de vereniging heeft Aquamania een viertal personen benoemd tot erelid van de vereniging.

Jeroen van Bergen

Dé man die voor Aquamania het bad voor het eerst heeft opgebouwd is Jeroen van Bergen: onze eerste Praeses. Hij kwam begin jaren ’90 op het idee om een studentenvereniging op te richten die zich volledig richt op het beoefenen van waterpolo. Samen met zijn huisgenoot ging hij op zoek naar gelijkgestemden en vond een groep van zo’n twintig man die in de zomer al om 7 uur in de ochtend in zwembad De Vliet samenkwam om te trainen.

Na dit voorzichtige aanloopje in 1991 werd op 17 juni 1992 onder zijn leiding de Eerste Leidse Studenten Waterpolo Vereniging opgericht.

Ingmar 'Aquatollah' Kooman

In navolging op elke grote organisatie heeft ook Aquamania een Groot Leider, met als bijnaam ‘Aquatollah’. Deze man heeft, met wat hulp, onze grootse vereniging gedurende drie jaar in leven gehouden en met zijn bestuursplannen als ‘Meer’ en ‘Nog meer en beter’ naar tot dan toe ongekende hoogten gebracht.
Voor, in en na zijn drie bestuursjaren als Abactis en tweemaal Praeses, is Ingmar altijd één van de aanjagers binnen de vereniging geweest. Er is bijna geen commissie waarin hij niet heeft gezeten. Deelname aan de NSZK’s heeft hij opgezet en is daar nog steeds te vinden. Op Aquacties doet hij bijna altijd mee, om uiteindelijk toch ‘nog één cassisje’ te doen. Als mensen aangespoord moesten worden tot deelname aan activiteiten, commissies of wedstrijden, dan was Ingmar al begonnen met werven voordat anderen daar aan dachten. Hij geeft nog steeds trainingen, en doet dat met verve. Deze ALV-tijger is verder nog steeds adviesorgaan voor bestuur en commissies, ook al, of misschien wel juist omdat, gaat hij al meer dan 10 jaar mee. Zoals Yvette ooit gezegd heeft bij de benoeming: ‘Soms was Ingmar gewoon Aquamania’.
Wegens buitengewone inzet voor het wel en wee van de vereniging, met mogelijke verwaarlozing van alles dat hier niet mee te maken had, heeft Ingmar ‘Aquatollah’ Kooman het verdiend om tot erelid der E.L.S.Z.W.V. Aquamania benoemd te worden.

Voordragers

 • Yvette Roozen
 • Anke Hoekstra
 • Floor Bakels
 • Elske van den Berg
 • Auke Bergsma
 • Ivo Beetz?

Robert Pijpers

Robert werd in 2003 lid bij Aquamania en al snel nam hij een deel van de trainingen van Wietse over. Die heeft hij zes jaar lang voor de vereniging verzorgd.  Daarnaast heeft hij twee jaar lang de functie van waterpolocommissaris vervuld in de besturen van ‘04-’05 en ’05-‘06, met als klap op de vuurpijl de oprichting van de dochtervereniging Aqualliance op 25 augustus 2005. De oprichting die samen met Wietse nog steeds jaarlijks gevierd wordt met een colaatje light, indien mogelijk in Oegstgeest, bij de notaris in de buurt.

Deze veelzijdige ras-Aquamaniak heeft als lid, trainer, bestuurslid en papa van Aqualliance een ontzettend belangrijke bijdrage geleverd aan de groei en bloei van Aquamania’s waterpolotak en  dochtervereniging Aqualliance. Daarom heeft hij het verdiend om benoemd te worden tot erelid van de E.L.S.Z.W.V. Aquamania en Aqualliance.

Voordragers

De 'oude garde'

 • Mireille Esseveld
 • Floor van Mensvoort
 • Klaas-Jan Kremer
 • Daan Kremer
 • Wietse Veenstra

Wietse Veenstra

Het feit dat Wietse in geen enkele almanak vermeldt staat en ook nooit een bestuursfunctie heeft vervuld, maakt het misschien een beetje vreemd dat nou juist hij erelid is geworden. Wietse is sinds 2001 echter de drijvende, onuitputtelijke & stille kracht van Aquamania op de achtergrond geweest. Hij heeft vele initiatieven genomen in het verleden, die nu het geraamte van Aquamania bepalen. Zo heeft hij twee verenigingen opgericht: de Aquafossielen, de reünistenvereniging van Aquamania, en Aqualliance, de dochtervereniging van Aquamania die gebruikt werd om in de NCS-waterpolocompetitie te spelen. Daarnaast controleert hij al meer dan 10 jaar penningmeesters in de KasCo, heeft hij enkele jaren in de technische commissie gezeten en samen met Robert vele trainingen verzorgd, is hij nog altijd nadrukkelijk aanwezig op A.L.V.’s en zet hij zich nog steeds in voor Aquamania bij toernooien en het waterpolo. Het is iemand waar de vereniging nog altijd op kan rekenen, zelfs nadat hij al jaren oud-lid ofwel Aquafossiel is.

Voordragers

 • Anneleen Lange
 • Martijn van der Lienden
 • Renée Noest
 • Mireille Esseveld
 • Sylvia van der Kall

Met steun van: Robert Pijpers en Yvette Roozen

Kwiek Sport
Universitair Sportcentrum Leiden
Blue Coded
Kleur op Kleding
Café de Keyzer